Båtførerprøven

Card certificate

Du kan ta eksamen som 14-åring, og får båtførerbeviset automatisk tilsendt når du fyller 16 år. PS

Er du født etter 1. januar 1980, må du ha båtførerbevis. Dette gjelder hvis du skal føre båt som er åtte meter eller større, eller som har motor med mer en 25 hester. Du får båtførerbeviset etter å ha bestått båtførerprøven, som er en teoretisk test.

Hvert år er det omlag 25 000 personer som går opp til eksamen i båtførerprøven, opplyser Sjøfartsdirektoratet.

– Dette er en fin måte å skaffe seg den grunnleggende kunnskapen som er nødvendig for å kunne navigere trygt på sjøen. I tillegg er det viktig å praktisere det du har lært. En god skipper blir du ved å utvikle ferdighetene dine som båtfører over tid, sier overingeniør Heidi Therese Bless i Sjøfartsdirektoratet.

Kurs i fire deler

Det er mange tilbydere av Båtførerkurs både som fsysik kurs og online. Flere seilforeninger tilbyr dette for sinde medlemmer. Det er en fin anledning til å gå på kurs og bli kjent i foreningen.

Det er Norsk Test som administrerer eksamen for båtførerprøven og utsteder båtførerbeviset på vegne av Sjøfartsdirektoratet.

– Prøven består av fire deler: sjømannskap, lover og regler, navigasjon og kartlesing samt spesielt viktige emner. Sistnevnte tillegges mest vekt ved prøven, forklarer administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test.

Prøven er nettbasert, men må avlegges på et godkjent testsenter. Selve prøven består av 50 spørsmål som må besvares i løpet av 60 minutter. Du må svare riktig på minst 80 prosent av alle spørsmålene. I tillegg må du svare korrekt på minst 80 prosent av spørsmålene innenfor temaet spesielt viktige emner.

– Beviset kommer i posten 2–4 uker etter at Norsk Test har mottatt testresultatet og bildet, sier Nilsen.

Velg riktig kurs

Heidi Therese Bless fremhever at de fleste opplever et båtførerkurs om nyttig og lærerikt. Kurs er imidlertid frivillig. Derfor blir ikke leverandørene kvalitetssikret av Sjøfartsdirektoratet.

– Det er viktig at du bruker litt tid på å finne et kurs som gir godt læringsutbytte og har en varighet som står i stil med forkunnskapene dine, sier overingeniøren.

Født før 1980? Ta båtførerbevis likevel

Sjekk om du har riktig båtforsikring

Er du født før 1980, kan du føre fritidsbåt uten båtførerbevis. Sjøfartsdirektoratet anbefaler likevel alle båtfolk å ta båtførerprøven.

– Det er ikke gitt at man er en god båtfører selv om man er født før 1980. Og selv om man har vært mye på sjøen, er det aldri feil med en oppfrisking av kunnskapen. Jeg har flere ganger opplevd at erfarne båtfolk ikke vet hvordan de skal forholde seg til et kardinalmerke eller en badebøye, kommenterer Bless.


For å bli arrangør må man melde seg på i MinIDrett

Disse online seminarene er obligatoriske: