Den aller første Andungen ble bygd under krigen og sjøsatt i Vollen i Asker i juni i 1945. Det skulle være en kjølbåt for unge og voksne som en kunne seile både på tur og i regattaer. De første 40 båtene ble bygd i tre, deretter ble den produsert i plast. Klassen spredte seg til Sverige på begynnelsen av 1950-tallet, og i dag er svenske tre-Andunger ettertraktet. Andunge-klassen har i dag levende miljøer i Asker og Horten, og klassen benyttes i stor grad i opplæringsøyemed. Det er blitt arrangert NM i klassen hvert år siden 1970 – med noen få unntak.
Andunge-klassen er en av få norske klasser som det er blitt avholdt norgesmesterskap i hvert år siden 1970. Men det er likevel ikke blitt delt ut NM.medaljer hvert år – av ulike grunner.
2020: Dette året ble det ikke avholdt noe NM på grunn av Covid 19-pandemien.
2005: I dette norgesmesterskapet, som ble avholdt i Asker, var det så lite vind at arrangørene ikke maktet å gjennomføre de fire seilasene som må til for at NM skal kunne godkjennes.
2002: Når det gjelder NM-et dette året, mangler vi rett og slett opplysninger.
1994: Mesterskapet, som gikk på Nesodden, ble avbrutt og annulert da en av deltaker-båtene sank og seileren Geir Brunvoll fra Asker ble med båten ned og omkom. Båten som sank manglet flyteelementer forut og akter, og seilerne om bord brukte såkalte «Soling-stropper» i stedet for vanlige ristropper. Soling-stroppene, som er festet til dørken, tres inn på føttene og seilerne har dem permanent på under seilasen. Geir Brunvoll fikk ikke frigjort seg fra disse stroppene da båten krenget så mye at den ble fylt med vann og sank. Bruk av slike stroppe ble forbudt i Andunge-klassen etter denne hendelsen.
1985: Mesterskapet i 1985 ble avlyst på grunn av for lite vind. Kun én seilas klarte man å få avviklet i Asker denne NM--helgenen.