NSF prøver nytt finale-format i Mesternes Mesterskap

Morten Jensen
11.10.2023
Ingen vil kunne vite hvem som vinner kongepokalen før aller siste seilas, og det skal lønne seg å seile godt innledningsvis. Det er prinsippet i det nye finale-formatet NSF vil prøve i Mesternes Mesterskap.
NERVE: Med det nye finaleformatet håper man å kunne bibeholde spenningen og nerven i mesterskapet helt til siste slutt. FOTO: Morten Jensen

Det nye finaleformatet er adoptert fra iQFOiL-klassens verdenscuper og mesterskap, og det er i disse finalene vi i år har kunnet se Mina Mobekk bli europamester etter å ha slått rivalene sine i aller siste seilas.

Modellen i tidligere utgaver av Mesternes Mesterskap (MM) har vært at det i de innledende seilasene har vært om å gjøre å plassere seg blant de som fikk avansere videre til finaleseilasene. Om du var best eller dårligst blant disse, spilte ingen rolle. Det gjaldt kun å komme seg videre. Mange spekulerte i dette og seilte på det jevne med lav risiko for kun å kvalifisere seg.

Det nye formatet

I år vil de innledende seilasene få mer nerve, for vinneren av kvalifiseringen går rett videre til den siste og avsluttende finalen. Nummer to, tre og fire går direkte til semifinalen. Men mest av alt gjelder det å være blant de 14 beste etter at kvalifiseringsserien er avsluttet. Plasseringer fra fem til 14 gir plass i kvartfinalen. Seilerne på plassene fra 15 og utover må belage seg på å være tilskuere i resten av mesterskapet.

I kvalifiseringsseilasene vil lagene seile i seilaser med 14 båter i aksjon. Det betyr at det må tre seilaser til for at alle deltakerne skal få seilt og fullført det som på ligaspråket kalles «en flight» – en runde. Kvalifiseringen vil bestå av det antallet flighter man rekker å gjennomføre inntil et visst tidspunkt lørdag.

Da settes det strek, og lagene fra 5. til 14. plass kan gjøre seg klare til å seile kvartfinale. Kvartfinalen med disse ti lagene vil bestå av kun én seilas, og de syv beste lagene går videre til semifinalen.

Der vil de møte lagene som ble nummer to, tre og fire i kvalifiseringsseilasen. Fra semifinalen går de fire beste lagene videre til den siste, avgjørende finalen.

Og i finalen venter vinneren av kvalifiseringen på de fire, og disse fem lagene skal så seile én siste avgjørende seilas om hvem som skal bli Mesternes Mester og vinne kongepokalen.

– Vi håper og tror at dette nye formatet vil skape spenning og nerve helt til slutt, sier regattasjef Thomas Nilsson.

Premie til juniorene

Foruten premie til vinnerlaget, vanker det også premie til lag nummer to og tre.

Det blir også delt ut en premie til beste juniorlag, og for å kunne bli definert som et juniorlag, må tre av de fire om bord være født i 2004 eller senere. Det er også en regel i MM som sier at dersom alle om bord er født i 2004 eller senere, så kan laget bestå av fem seilere. Om det blåser friskt, kan det være til hjelp rent vektmessig. Men det er også slik at velger man å være fem, må alle fem seile – også om det er lite vind.

Samme regel gjelder for rene damelag.

Mesternes Mesterskap starter fredag 13. oktober kl 12:00 og foregår ved Godthaab ytterst på Lysaker Brygge. Den endelige finalen vil foregå lørdag ettermiddag/kveld.

Se presentasjon av alle lagene som deltar.

Samarbeidspartnere