Seansen var en test på å lage en modell for et miljøfaglig opplegg for skoler og foreninger. Problematikken var plast på avveie og hvilke løsninger man har på dette store problemet.
– , Etter inspirasjon fra Ocean Summit som vi hadde i forbindelse med seilsportsligaen , i Sandefjord i sommer, har jeg valgt å kalle seansen ,«Arven etter våre foreldre». Tanken er at hvis denne modellen fungerer, skal den også gjennomføres hos andre skoler og foreninger.
Og skal vi tro resultatet fungerte den – og det var behov for den. I løpet av halvannen time plukket 84 elever 400 kilo plast i nærmiljøet rundt skolen og i sjøkanten. 40–45 søppelsekker ble fulle.
,
,SØPPEL: Når 400 kilo søppel var samlet inn, gjenstod det å registrere hva de hadde funnet. [FOTO: Thomas Nilsson]
Den første dagen var opplegget at elevene skulle observere, rydde og kartlegget omfanget av plastsøppel, og når søppelet var samlet inn, ble det registrert, kategorisert og veiet.
Det skulle gi elevene noe å tygge på, for da de møttes dagen etter, var det tid for workshop der det ble diskutert og reflektert over det man hadde opplevd dagen før, og elevene skulle presentere ulike forslag til løsninger på plastproblemet.
– Jeg blir like imponert hver eneste gang over det engasjementet som vises, og hvor genuint opptatt disse ungdommene er i å endre på mye av det vi såkalte vokse har stelt i stand med for eksempel miljøet vårt, sier Thomas Nilsson.
Clean Seas Norway fikk hjelp av Ryfylke friluftsråd og Skjærgårdstjenesten med den praktiske gjennomføringen. Stavanger Aftenblad hadde en større artikkel om prosjektet.
,,REGISTRERING: Dette er topp 5 listen over søppeltypene som elevene ved Tananger ungdomsskole registrerte.
– Dette var gøy, sier Thomas Nilsson, som derved fikk en praktisk test på Clean Seas Norways opplegg for skoler og foreninger.