Det er ikke noe ensartet og generelt opplæringsopplegg for ungdom i Norge. Tilbudene og mulighetene varierer mye fra forening til forening. Hva som finnes av tilbud, avhenger av hva seilforeningen har av materiell og ressurser til å lage et opplegg. Noen foreninger har godt utviklede tilbud, andre må forsøke å skape noe dersom et behov dukker opp. Rådet til deg som er ung og har lyst til å begynne å seile, er derfor å ta kontakt med din nærmeste seilforening, fortell at du har lyst til å begynne og hør hvilke muligheter og råd de har til deg.
Om en seilforening i utgangspunktet ikke har et skreddersydd kursopplegg, betyr det slett ikke at det ikke fins muligheter til å begynne å seile. Veldig ofte lærer ungdom seg å seile ved at de blir med venner inn i et seilmiljø. Det kan være å bli med på en tur ut på fjorden – eller i en klubbregatta. Etter hvert kan det bli en tur til – og en til, og så er man i gang.
Det kan også hende at de som du henvender deg til i foreningen, vet om noen som gjerne vil ha med seg litt ekstra mannskap. For selv om man har sin egen båt, er det ofte behov for å ha med seg noen ekstra om bord.
Stadig flere seilforening anskaffer egne båter som de tilbyr til leie i såkalte pool-ordninger. Det betyr at du kan booke tid – noen timer eller en dag – hvor du ønsker å disponere en båt. Dette er en ordning som har vokst frem i kjølvannet av seilsportsligaen og ungdomsligaen, der seilere kan seile og konkurrere for fullt uten selv å eie noen båt. Mulighetene for å kunne få seilt for dem som ikke selv har båt, øker nærmest fra måned til måned.
Hva slags båtmateriell foreningene har å tilby til opplæringsbruk, varierer veldig. En stor forening som Kongelig Norsk Seilforening, som holder til på Bygdøy i Oslo, har mange typer båter de driver opplæring i. Mange foreninger har også tomannsjollen RS Feva, som er en egnet båt fra du er 12 år og oppover til kanskje 17-18 år. Det er kanskje mer hvor stor du er når det gjelder høyde og vekt, enn alder, som bestemmer hvor lenge du kan seile en slik båt.
Noen foreninger har et svært godt miljø i Express-klassen der det fins muligheter for å være med. Det er en kjølbåt for fire-fem seilere. I Asker Seilforening har man en flåte på 15 båter av typen Andunge, som det drives opplæring i. Andunge er en liten kjølbåt på 21 fot som er godt egnet til opplæring.
Kanskje mer enn noen annen gren av seilsporten, er brettseiling en aktivitet for ungdom. Det er nesten mer vanlig å begynne med brettseiling som ungdom enn som barn. Flere seilforeninger har kurs i brettseiling. Mange av dem har også brett du som fersk seiler kan benytte.
Moderne brett er brede og stabile, noe som har bidratt til at det er blitt enklere å seile. Nye brett er også blitt utstyrt med foiler, som har bidratt til å gi brettseiling enda mer spennende og fartsfylt. Og det er slett ikke så vanskelig som det kan se ut til.
Dette er bare noen eksempler på hva som finnes – og som er tenkt å vise deg at mulighetene er varierte, men også mange. Så ja, forhør deg med den foreningen det vil være naturlig for deg å seile i; om hva de har av tilbud og muligheter for å kunne begynne med seiling. Og nettopp fordi mulighetene nødvendigvis ikke er så organiserte og strømlinjeformet, så behøver det heller ikke koste deg stort!
En original vei inn til seilsporten, vil også kunne være en veldig morsom vei! Så prøv!