Slik kan barn begynne med seiling

De aller fleste barna i Norge lærer å seile i en seilforening. I mange av foreningene arrangeres det opplæring og kurs på vannet både vår og høst. Mange foreninger har egnede joller eller brett til utlåns eller leie, slik at man ikke behøver å anskaffe egen båt for å lære seg å seile som barn.

Første steg på veien til å lære å seile, er å finne en lokal seilforening som er i nærheten av der du bor eller som det er praktisk for deg å reise til. I oversikten over alle landets seilforeninger, vil du lett kunne finne frem til den rette.

Seilforeningene har ulike måter å drive seilopplæring på. Grunnen til det er at tilgjengelig utstyr er forskjellig. Beliggenhet og farvann der foreningen holder til er ulikt – og foreningene har ulike ressurser og ressurspersoner. Felles for de aller fleste seilforeningene er imidlertid at de har et tilbud om seilopplæring, for det er selve kjernevirksomheten til seilforeningene.

Så orienter deg om foreningens tilbud på foreningens nettside, eller ta direkte kontakt for å forhøre seg.

Du trenger ikke ha egen båt

Til sin nybegynneropplæring for barn har mange seilforeninger et antall egne joller eller brett de kan tilby til utlån eller leie den første opplæringsterminen, eller det første året – eller årene. Lengden for hvor lenge man kan disponere en båt varierer fra forening til forening.

Optimistjollen er den mest benyttede jollen til opplæring for barn i alderen fra 7 til 12 år. Det er en liten jolle for én person. For aldersgruppen fra ca. 9–10 år og opp til ca. 15 år tilbyr mange seilforeninger også opplæring i tomannsjollen RS Feva. Det er en jolle med storseil, fokk og en liten spinnaker. Dette er de to vanligste båttypene til opplæring, men det finnes flere varianter avhengig av hva slags båter som seiles i miljøet. Flere seilforeninger benytter også kjølbåter i sin opplæring.

Moderne seilbrett er brede og stødige, noe som gjør dem godt egnet til nybegynneropplæring. I en rekke seilforeninger kan man også lære å beherske et seilbrett.

NSFs anbefalte opplegg for opplæring

Norges Seilforbund anbefaler alle seilforeninger å benytte opplæringstilbudet «Peiling på seiling» – eller varianter av det. Det er et opplæringsopplegg som setter mestring og mestringsfølelse, riktig progresjon, bred seilkompetanse og trygghet i høysetet. Det er bygd opp av seks trinn som skal til slutt skal gi barna en variert og god grunnkompetanse slik at de skal kunne seile sin egen båt.

For å motivere seilerne deles det ut medaljer – bronseseilet, sølvseilet og gullseilet – for hvert annet trinn seileren har gjennomført, og det er mestring det handler om – ikke resultater i seilaser eller hvor fort man kan seile.

NSFs nybegynneropplæring er bygget opp av seks moduler som seilerne skal gjennomføre.

Prisen på et opplæringskurs varierer fra forening til forening, men de fleste foreningene ønsker å holde kursavgiften så lav som mulig. Det finnes også tilpassete støtteordninger i de ulike kommunene slik at det skal være mulig for alle å kunne delta i en idrettsaktivitet.

En god tilnærming til sjø, båtliv og seiling er å la barnet være med på en sommerskole der de vil få en forsmak på det å være i aktivitet på sjøen og hvordan det er å seile.