Sånn kommer du i gang med sommerleir

Sommerleir for barn kan være en flott mulighet til å rekruttere nye seilere og medlemmer til foreningen deres. Det er ikke så mye man trener for å komme i gang. Her er noen tips og triks.
Seilforbundet
SOMMERMINNER: Bruk sommerleiren til å skape gode øyeblikk og rekruttere seilere til kurs.
Foto: Tarjei Mo Batalden/Bærum Seilforening

1: Bruk båter dere allerede har

For å komme i gang trenger dere mest sannsynlig ikke å investere i nytt utstyr.

Hvis dere har optimistjoller, så går det fint to barn i hver båt. RS Feva kan ha 3-4 barn ombord. Kjølbåter fungerer også veldig godt, siden en trener kan være med ombord.

I mye vind kan man brette ned seilene på optimistjollen slik at man seiler uten spristake.

2: Trenere

Bruk ungdommen som trenere. Aktive medlemmer som seiler fra før funker veldig godt som trenere, særlig hvis de har tatt assistenttrenerkurs eller Trener 1-kurs fra NSF. Foreldre kan også være trenere, men sommerleir er en god anledning til å gi ungdommen jobb og erfaring som trenere og ledere.

Mangler dere trenere? Hør med andre seilforeninger i nærheten om de vet om noen. Studentmiljøer i nærheten har ofte også seilgrupper, og studenter ønsker seg ofte sommerjobber. Etter noen år med sommerleir kan de eldste deltakerne også fungere som hjelpetrenere.

Husk at trenere bør ha trenerkurs og gjerne båtførerprøven. Alle (både trenere og foreldre) må ha politiattest.

Trenerne må ha en kontrakt for arbeidsforholdet, og passende lønn.

3: Påmelding

Du må ha oversikt over hvem som kommer, og deltakerne må kunne finne informasjon et sted enkelt. Vi anbefaler sterkt å bruke et påmeldingssystem på nett, framfor å bare melde interesse på e-post.

Det finnes mange påmeldingssystemer. ISonen er laget av Norges Idrettsforbund og er billig i bruk: https://isonen.no/

Andre påmeldingssystem er LetsReg og Checkin. Noen medlemssystem som Rubic og Spond tilbyr også dette.

Husk å oppgi datoer, pris, oppmøtetid og -sted. Tilby gjerne medlemsrabatt, eller åpne for påmelding til egne medlemmer og seilere først.

4: Markedsføring

Den mest effektive måten å markedsføre på, er å tipse videre personlig, muntlig og direkte. Familie og venner er ofte den største rekruttereren til aktiviteter. Sørg for å mobilisere medlemmer til å markedsføre i skoleklasser, nabolag, vennegrupper og lignende. Plukk opp telefonen og ring.

Lokalaviser vil ofte skrive om nye initiativ og aktiviteter. Inviter dem til å komme på forhånd, og mens leiren pågår.

Sosiale medier er også viktige, men også vanskelige å bruke riktig. For å lykkes her må man publisere ofte og regelmessig, bruke gode bilder og vekke interesse og følelser. Sosiale medier fungerer ofte best når man legger ut bilder fra hver dag på leir slik at foreldrene kan se hva som foregår. Husk å være forsiktig med publisering av bilder av barn - dere må innhente samtykke på forhånd.

5: Innhold og opplegg

Hva skal man egentlig gjøre i løpet av noen dager på sommerleir?
NSF har laget "Peiling på seiling: Sommerleir": En plakat med tips og forslag. Heng gjerne denne opp et sted og planlegg dagene etter den. Det finnes også en egen trenerveiledning til Peiling på seiling.

Noen seilforeninger foretrekker å dele opp deltakerne i grupper, men mange har gode erfaringer med å la alle være i en stor gruppe. Fordelen med en stor gruppe er at deltakerne i større grad kan bli kjent på tvers, og du trenger færre trenere. Små grupper krever at alle trenerne er veldig selvstendige, mens en stor gruppe åpner for å slippe til unge og mindre erfarne trenere.

Husk også at det er sommerferie! Gjør plass til bading, konkurranser, stafetter, mer bading, is og saft og hygge. Dere skaper sommerminner på sjøen. Andre gode aktiviteter er strandrydding, undervisning om plast i havet og turer til øyer eller steder i nærheten.

6: Sikkerhet

Uhell kan skje, men dere bør ta noen forholdsregler.
Vi foreslår noen regler:
• Påbudt med vest ombord i båt, både for trenere og deltakere
• Forbudt å ha henter og føtter uti vannet fra båt (klemfare)
• Forbudt å løpe på brygger som blir glatte når de blir våte
• Alle båter skal sikkerhetssjekkes av en trener før de går på vannet (f. eks mastesikring)
• Alle deltakere skal krysse seg inn når de kommer om morgenen, og krysse ut på ettermiddagen.

En ansvarlig trener eller leder på brygga må ha kontaktinformasjon til foresatte for alle deltakere, og kontakte dem om noe skulle skje.

Husk at alle vanlige regler om personvern, hastighet i båt, båtførerprøve, forbud mot rus og lignende fortsatt gjelder.

Trenere bør på forhånd vite om deltakere med alvorlige allergier, eller som har spesielle behov. Legg en plan for hvordan dere håndterer dette.

7: Økonomi og støtte

En sommerleir har en del kostnader, så du bør ha et detaljert budsjett når du finner ut hva prisen for sommerleiren skal være. Husk arbeidsgiveravgift og feriepenger til trenerne - og at utstyret slites, så planlegg for vedlikehold.

Det finnes en del støtteordninger som kan være relevante. Man kan ofte få støtte til å kjøpe nytt utstyr, brukt utstyr eller reparere slitt utstyr. Dette gjelder både seilutstyr og sikringsbåter, vester og lignende.

Noen stiftelser kan også dekke hele eller deler av påmeldingsavgiften for deltakerne. På den måten kan leiren være gratis å delta på, samtidig som dere får dekket alle kostnader (hvis man har klart å budsjettere med alt).

Etter leiren bør dere gjøre opp et regnskap og en evaluering med forslag til endringer neste år.

8: Ta vare på deltakere og foreldre

Når du først har fått deltakere til å komme på sommerleir, så starter jobben med å beholde dem. Sørg for å snakke om kurs og andre aktiviteter dere har som de kan melde seg på videre. De eldre kan få tilbud om annen type seiling og regattaer.

Ikke vær redd for å tipse deltakere om å seile i andre seilforeninger hvis de har et tilbud dere ikke har, eller det passer bedre for seileren. Vårt felles mål er å rekruttere til seiling.

Det er også viktig å ta vare på foreldrene. Hils på dem om morgenen, fortell hva dere gjorde i går, og hva dere skal i dag. Del bilder og små videoer fra sommerleiren. Sørg for at også foreldrene vet om deres andre kurs og aktiviteter.